Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Barolar Birliği 'basın ve yayım' iptali için Danıştay'a başvurdu

Gündem 31.01.2022 - 20:28, Güncelleme: 01.02.2022 - 06:16 1452+ kez okundu.
 

Barolar Birliği 'basın ve yayım' iptali için Danıştay'a başvurdu

Türkiye Barolar Birliği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 29 Ocak'ta Resmi Gazete’de yayımlanan "Basın ve Yayım Faaliyetleri" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a başvurdu.
ANKARA (İGFA) - Türkiye Barolar Birliği, "Basın ve Yayım Faaliyetleri" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle ilgili Danıştay’a yaptığı başvuruyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Birlik, yaptığı yazılı açıklamada genelgenin yürürlükte kaldığı süre boyunca ortaya çıkacak olumsuzluklarını paylaştı. "Gerek Anayasa’da gerek anayasal hüküm gereği uymakla yükümlü bulunulan uluslararası belgelerde, kişilere tanınan temel hak ve özgürlükler ihlal edilecek" denilen açıklamada, "İfade ve basın özgürlüğünün karşısındaki kavram olan ‘sansür’ün ötesinde ‘otosansür’ etkisi yaratılacak. Hukuki belirliliği bulunmayan, öznel ve yoruma açık ifadeler ile anayasal temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması sonucunu doğuracak dava konusu Genelge ile verilen talimat, ilgili mevzuatı uygulayan ve zaman zaman anayasal temel hak ve özgürlüklere yasa gereği dokunan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının takdir yetkisini baltalayacaktır" denildi. Açıklamada ayrıca, talimat verilen kamu kurum ve kuruluşlarının bu zamana kadar olan yasa maddelerini yorumlama faaliyetlerini Anayasanın ‘ölçülülük’ ilkesine aykırı şekilde dönüştüreceği, ilgili kanunlarda mevcut sınırlamaları aşmaları sonucunu doğurarak temel hakkın özüne dokunacak ve bütünüyle anayasal hükümlere aykırılık oluşacağını ifade edildi. Kamuoyuna https://t.co/YkmipU8jmQ pic.twitter.com/jbZwnKy4BC — Türkiye Barolar Birliği (@barolar) January 31, 2022
Türkiye Barolar Birliği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 29 Ocak'ta Resmi Gazete’de yayımlanan "Basın ve Yayım Faaliyetleri" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a başvurdu.

ANKARA (İGFA) - Türkiye Barolar Birliği, "Basın ve Yayım Faaliyetleri" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle ilgili Danıştay’a yaptığı başvuruyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Birlik, yaptığı yazılı açıklamada genelgenin yürürlükte kaldığı süre boyunca ortaya çıkacak olumsuzluklarını paylaştı.

"Gerek Anayasa’da gerek anayasal hüküm gereği uymakla yükümlü bulunulan uluslararası belgelerde, kişilere tanınan temel hak ve özgürlükler ihlal edilecek" denilen açıklamada, "İfade ve basın özgürlüğünün karşısındaki kavram olan ‘sansür’ün ötesinde ‘otosansür’ etkisi yaratılacak. Hukuki belirliliği bulunmayan, öznel ve yoruma açık ifadeler ile anayasal temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması sonucunu doğuracak dava konusu Genelge ile verilen talimat, ilgili mevzuatı uygulayan ve zaman zaman anayasal temel hak ve özgürlüklere yasa gereği dokunan tüm kamu kurum ve kuruluşlarının takdir yetkisini baltalayacaktır" denildi.

Açıklamada ayrıca, talimat verilen kamu kurum ve kuruluşlarının bu zamana kadar olan yasa maddelerini yorumlama faaliyetlerini Anayasanın ‘ölçülülük’ ilkesine aykırı şekilde dönüştüreceği, ilgili kanunlarda mevcut sınırlamaları aşmaları sonucunu doğurarak temel hakkın özüne dokunacak ve bütünüyle anayasal hükümlere aykırılık oluşacağını ifade edildi.

Kamuoyuna

https://t.co/YkmipU8jmQ pic.twitter.com/jbZwnKy4BC

— Türkiye Barolar Birliği (@barolar) January 31, 2022

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetehalk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.