Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Milletvekili Kayışoğlu'ndan Afgan sorusu

Siyaset 05.11.2021 - 16:01, Güncelleme: 05.11.2021 - 16:23 718+ kez okundu.
 

Milletvekili Kayışoğlu'ndan Afgan sorusu

TBMM AB Uyum Komisyonu Üyesi, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Dışişleri Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na 2015 yılında AB uyum kriterleri çerçevesinde vize serbestisiyle ilgili yapılan çalışmaların yeniden gündeme alınıp alınmayacağını sordu.
Komisyonda dış politikanın milli olması gerektiği konusunda yapılan sunuma katıldığını ancak dış politikanın iktidar tarafından iç politikaya malzeme yapıldığını, bunun da güvensizlik yarattığını vurgulayan Altaca Kayışoğlu, iç politikaya kurban edilen en önemli uluslararası sözleşmelerden birisinin İstanbul Sözleşmesi olduğunu söyledi. Meclis’e girdiği dönemde vize serbestisi konusunda ciddi çalışmaların yapıldığını, AB uyum kriterleri doğrultusunda bir dizi kanun çıkarıldığını hatırlatan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Siyasi Etik Yasası’nı Anayasa Komisyonu’ndan geçirmiştik ama bir anda ne olduysa oldu iç politika hamlesiyle Başbakan görevinden alındı, siyasi bir darbe oldu, yasa kadük oldu, vize serbestisiyle ilgili kriterler de yarım kaldı. Bu kriterler yeniden hayata geçirilecek mi, yolsuzlukla mücadele, insan hakları, siyasi etik yasası gibi konularda çalışmalar gündeme gelecek mi? Bu konularda ileri gitmediğimiz raporlarla ortaya konuluyor. Bunun raporlanmasına da gerek yok biz içeride bunları zaten yaşıyoruz. Gönül ister ki hiçbir şekilde uluslararası sözleşmeler, kurumlar, raporlar olmadan Türkiye Cumhuriyeti olarak zamanında dünyaya örnek olmuş, birçok devrimlerin öncülüğünü yapmış bir ülke olarak yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı, insan hakları, demokrasi konularında kendimizle yarışıp geçmişte olduğu gibi bütün bir coğrafyaya yeniden örnek olabilsek. İmza koyduğumuz üstelik kendi şehrimizin adını taşıyan ve iç politikaya kurban edilen uluslararası sözleşmelerin en çarpıcı örneklerinden birisi İstanbul Sözleşmesi’dir. İçeride birkaç kişi laf etti diye kendi şehrimizin ismini taşıyan bir sözleşmeden çekiliyorsunuz, bu sizin güvenirliğinizi zedeliyor. Dış politikanın en önemli unsurlarından birisi güvendir” diye konuştu. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde TBMM AB Uyum Komisyonu Üyesi, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na “Milletimiz merak ediyor” diyerek Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından Türkiye’ye yoğun bir şekilde gelmeye başlayan Afganlılarla ilgili sorular da sordu. Altaca Kayışoğlu’nun Bakan Çavuşoğlu’na sorduğu sorular ise şunlar: 1-      Afganistan’dan Türkiye’ye gelenlere bir statü verildi mi? 2-      Takipleri nasıl yapılıyor? 3-      Gelenlerin sayısı ne kadar? 4-      İçlerinde tespit edilen radikal örgüt üyesi var mı?
TBMM AB Uyum Komisyonu Üyesi, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Dışişleri Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na 2015 yılında AB uyum kriterleri çerçevesinde vize serbestisiyle ilgili yapılan çalışmaların yeniden gündeme alınıp alınmayacağını sordu.

Komisyonda dış politikanın milli olması gerektiği konusunda yapılan sunuma katıldığını ancak dış politikanın iktidar tarafından iç politikaya malzeme yapıldığını, bunun da güvensizlik yarattığını vurgulayan Altaca Kayışoğlu, iç politikaya kurban edilen en önemli uluslararası sözleşmelerden birisinin İstanbul Sözleşmesi olduğunu söyledi.

Meclis’e girdiği dönemde vize serbestisi konusunda ciddi çalışmaların yapıldığını, AB uyum kriterleri doğrultusunda bir dizi kanun çıkarıldığını hatırlatan CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Siyasi Etik Yasası’nı Anayasa Komisyonu’ndan geçirmiştik ama bir anda ne olduysa oldu iç politika hamlesiyle Başbakan görevinden alındı, siyasi bir darbe oldu, yasa kadük oldu, vize serbestisiyle ilgili kriterler de yarım kaldı. Bu kriterler yeniden hayata geçirilecek mi, yolsuzlukla mücadele, insan hakları, siyasi etik yasası gibi konularda çalışmalar gündeme gelecek mi? Bu konularda ileri gitmediğimiz raporlarla ortaya konuluyor. Bunun raporlanmasına da gerek yok biz içeride bunları zaten yaşıyoruz. Gönül ister ki hiçbir şekilde uluslararası sözleşmeler, kurumlar, raporlar olmadan Türkiye Cumhuriyeti olarak zamanında dünyaya örnek olmuş, birçok devrimlerin öncülüğünü yapmış bir ülke olarak yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı, insan hakları, demokrasi konularında kendimizle yarışıp geçmişte olduğu gibi bütün bir coğrafyaya yeniden örnek olabilsek. İmza koyduğumuz üstelik kendi şehrimizin adını taşıyan ve iç politikaya kurban edilen uluslararası sözleşmelerin en çarpıcı örneklerinden birisi İstanbul Sözleşmesi’dir. İçeride birkaç kişi laf etti diye kendi şehrimizin ismini taşıyan bir sözleşmeden çekiliyorsunuz, bu sizin güvenirliğinizi zedeliyor. Dış politikanın en önemli unsurlarından birisi güvendir” diye konuştu.

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde TBMM AB Uyum Komisyonu Üyesi, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na “Milletimiz merak ediyor” diyerek Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından Türkiye’ye yoğun bir şekilde gelmeye başlayan Afganlılarla ilgili sorular da sordu. Altaca Kayışoğlu’nun Bakan Çavuşoğlu’na sorduğu sorular ise şunlar:

1-      Afganistan’dan Türkiye’ye gelenlere bir statü verildi mi?

2-      Takipleri nasıl yapılıyor?

3-      Gelenlerin sayısı ne kadar?

4-      İçlerinde tespit edilen radikal örgüt üyesi var mı?

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gazetehalk.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.